fbpx
Učenje prečne flavte2023-08-29T11:52:16+02:00
Pihala

Prečna flavta

Prečna flavta je pihalni inštrument.

Prečna flavta se je razvila iz preprostih piščali. Arheološke izkopanine pričajo, da so jih uporabljali že v prazgodovini. Skozi tisočletja se je spreminjala. Dobivala je nove oblike in imena. Tako se je iz preproste pastirske piščali razvila v sodoben inštrument, narejen iz plemenitih kovin – srebra, zlata ali platine. Svoje ime je dobila iz staroprovansalske besede “flaut”. V 14. stol. je v zapisih prvi; omenjena prečna flavta “flavto traverso”. Za 18. stol. lahko rečemo, da je zlata doba flavte. V baroku se je uveljavila kot solistični in orkestrski inštrument.

Prečna flavta

Veliki glasbeni ustvarjalci te dobe (J. S. Bach, Händel, Telemann) so dali flavti zelo pomembno literaturo. V 19. stol. so se zgodile bistvene spremembe v konstrukciji flavte s sistemom zaklopk, ki ga je leta 1832 uvedel Theobald Boehm (1794-1881). Temu velikemu flavtistu in genialnemu izdelovalcu flavt gre zasluga za današnjo obliko flavte z zaklopkami.

Flavta je zaradi specifičnega tona in izjemnih tehničnih zmogljivosti priljubljen solistični in orkestrski inštrument. Družino flavt sestavljajo: piccolo, flavta, alt flavta, bas flavta, kontrabas flavta, subkontrabas flavta in flavta d/amore.

 Primerna starost

Za igranje na prečno flavto se priporoča, da ima učenec končana vsaj 2 razreda kljunaste flavte. Od 9. leta dalje lahko nadaljuje s prečno flavto.

Vpis v glasbeno šolo

UČITELJI PREČNE FLAVTE

JANJA TURK
JANJA TURKUčiteljica flavte
Z uporabo glasbenoterapevskega znanja ter prijaznimi nasveti vsakemu učencu pomaga premagati tremo pred nastopom.
KLAVDIJA FEGUŠ
KLAVDIJA FEGUŠUčiteljica flavte
Flavtistka, ki na šoli deluje že od samega začetka. Številne učence je navdihnila, da so nadaljevali svojo glasbeno pot na Akademiji za glasbo in Pedagoški fakulteti.
0
let
0
glasbil
0
učiteljev
0
učencev

OBVESTILA IN ZANIMIVOSTI

Naročite se na obvestila in zanimivosti naše glasbene šole.

Go to Top