fbpx
Učenje klarineta2021-05-06T10:03:04+02:00
Pihala

Klarinet

Klarinet je glasbeni inštrument, ki spada v skupino pihal.

Klarinet je eden od osnovnih inštrumentov simfoničnih, pihalnih in drugih orkestrov, uporablja pa se tudi drugje v glasbi. Tudi klarinet ima svoj zgodovinski razvoj, ki pa ni vezan na pastirsko življenje, na lov, vojno in ples, kot so nanje vezani flavta, oboa, trobenta in tolkala. Med orkestrskimi inštrumenti je najmlajši in ima najbolj izvirno zgradbo.

Klarinet

Klarinet (it. clarinetto) je pihalo z enojnim jezičkom in cilindrično cevjo. Izumil ga je leta 1700 Chr. Denner iz Nürnberga, tako da je prvotnemu chalumeaju dodal luknjico za prepihovanje in nekaj luknjic za ni/je tone. Ker je inštrument nadomestil tedaj že opuščeno vlogo visoke trobente (clarino), je od tod prevzel ime. Leta 1884 je klarinet prevzel Böhmov sistem zaklopk. V orkester sta ga uvedla J. Ph. Rameau v Franciji in J. Stamitz v Nemčiji.

Družino klarinetov sestavljajo sopranino As, sopranino Es, klarinet B, klarinet A, basetni rog F, altklarinet Es, basklarinet B, kontrabas klarinet B in oktokontrabas klarinet B.

 Primerna starost

Primerna starost za učenje klarineta je od 8. leta oziroma 2. razreda dalje.

Vpis v glasbeno šolo

UČITELJI KLARINETA

JANEZ BENKO
JANEZ BENKOUčitelj klarineta
Nastopa kot prvi klarinetist v Orkestru Slovenske vojske, je član Slovenskega kvarteta klarinetov, član Delavske godbe Trbovlje in ansambla Gregorji.
URBAN KNEZ
URBAN KNEZUčitelj klarineta
Nagrajenec številnih nagrad na tekmovanjih (solistično in kot član komornih skupin). Z veseljem sodeluje z različnimi domačimi in tujimi orkestri.
MITJA SKOČAJ
MITJA SKOČAJUčitelj klarineta in flavte
Nekdanji član narodnozabavnega ansambla Saša Avsenika je s turnejami po svetu nabral številne izkušnje. Poleg glasbe pa je tudi velik ljubitelj narave in kulinarike.

VIDEO PREDSTAVITEV KLARINETA

0
let
0
glasbil
0
učiteljev
0
učencev

OBVESTILA IN ZANIMIVOSTI

Naročite se na obvestila in zanimivosti naše glasbene šole.

Go to Top