fbpx
Učenje klarineta2023-08-30T09:20:54+02:00
Pihala

Klarinet

Klarinet je glasbeni inštrument, ki spada v skupino pihal.

Klarinet je eden od osnovnih inštrumentov simfoničnih, pihalnih in drugih orkestrov, uporablja pa se tudi drugje v glasbi. Tudi klarinet ima svoj zgodovinski razvoj, ki pa ni vezan na pastirsko življenje, na lov, vojno in ples, kot so nanje vezani flavta, oboa, trobenta in tolkala. Med orkestrskimi inštrumenti je najmlajši in ima najbolj izvirno zgradbo.

Klarinet

Klarinet (it. clarinetto) je pihalo z enojnim jezičkom in cilindrično cevjo. Izumil ga je leta 1700 Chr. Denner iz Nürnberga, tako da je prvotnemu chalumeaju dodal luknjico za prepihovanje in nekaj luknjic za ni/je tone. Ker je inštrument nadomestil tedaj že opuščeno vlogo visoke trobente (clarino), je od tod prevzel ime. Leta 1884 je klarinet prevzel Böhmov sistem zaklopk. V orkester sta ga uvedla J. Ph. Rameau v Franciji in J. Stamitz v Nemčiji.

Družino klarinetov sestavljajo sopranino As, sopranino Es, klarinet B, klarinet A, basetni rog F, altklarinet Es, basklarinet B, kontrabas klarinet B in oktokontrabas klarinet B.

 Primerna starost

Primerna starost za učenje klarineta je od 8. leta oziroma 2. razreda dalje.

Vpis v glasbeno šolo

UČITELJI KLARINETA

JANEZ BENKO
JANEZ BENKOUčitelj klarineta
Nastopa kot prvi klarinetist v Orkestru Slovenske vojske, je član Slovenskega kvarteta klarinetov, član Delavske godbe Trbovlje in ansambla Gregorji.
URBAN KNEZ
URBAN KNEZUčitelj klarineta
Nagrajenec številnih nagrad na tekmovanjih (solistično in kot član komornih skupin). Z veseljem sodeluje z različnimi domačimi in tujimi orkestri.
MATIC SOTOŠEK
MATIC SOTOŠEKUčitelj klarineta
Matic Sotošek prihaja iz glasbene družine, kjer se vse vrti okoli glasbe. Za klarinet je prijel že pri šestih letih. Njegov prvi profesor je bil Robert Pirc iz Glasbene šole Krško. Kmalu je opazil njegov glasbeni talent, začela se je naporna, a zelo uspešna glasbena pot. V obdobju nižje glasbene šole je Matic prejel najvišje nagrade na tekmovanjih v Sloveniji, kot tudi v tujini. Prva mesta je zasedal na tekmovanjih v Novem Sadu, Požarevcu, Varaždinu, Beogradu in v italjanskem Carlinu. Je tudi član Pihalnega orkestra in Simfoničnega orkestra Glasbene šole Krško. Po končani nižji glasbeni šoli, je odšel na srednjo Glasbeno šolo v Celje, kjer je bil njegov mentor prof. Jure Hladnik. Tudi v srednji glasbeni šoli je prejel veliko nagrad in prvih mest doma in v tujini. Po končani srednji šoli, ga je pot vodila na Akademijo za glasbo v Ljubljano. Njegov sedanji mentor je prof. Jože Kotar. Marljivo delo ter izkušnje pod vodstvom profesorja, sta botrovala uspehu na tekmovanju Temsig 2022, kjer je Matic osvojil 1. nagrado in zlato plaketo. Seveda je za tak rezultat več kot zaslužna tudi korepetitorka prof. Nika Tkalec.

VIDEO PREDSTAVITEV KLARINETA

0
let
0
glasbil
0
učiteljev
0
učencev

OBVESTILA IN ZANIMIVOSTI

Naročite se na obvestila in zanimivosti naše glasbene šole.

Go to Top