fbpx
Učenje saksofona2023-09-05T16:53:32+02:00
Pihala

Saksofon

Saksofon je v sredini 19. stoletja izdelal Adolphe Sax, belgijski inovator in glasbenik.

Saksofon je glasbilo, ki je nastalo v obdobju romantike (1846), skonstruiral pa ga je Adolphe Sax kot povezavo med kovinskimi trobili in lesenimi pihali. Saksofon je eno redkih glasbil, ki nosijo ime svojega izdelovalca. Saksofon igrajo saksofonisti, sestavljen pa je iz treh delov: ustnika z jezičkom, vratu (pipe) in telesa z zaklopkami.

Saksofon

Saksofon je nastal v obdobju visoke romantike (19.stol) in ni različek klarineta, kot nekateri zmotno mislijo. Za razliko od klarineta, ki ima cilindrično cev, je njegova konusna, zato je tudi način ustvarjanja tona drugačen kot pri njem.

Družino saksofonov sestavljajo: sopranino (Es), sopran (B), alt (Es), tenor (B), bariton (Es) in bas (B). Obstaja tudi nekaj primerkov kontrabas saksofona, vendar se v praksi izredno redko uporabljajo.

 Primerna starost

Primerna starost za učenje saksofona je od 8. leta oziroma 2. razreda dalje.

Vpis v glasbeno šolo

UČITELJI SAKSOFONA

JAKA JANEŽIČ
JAKA JANEŽIČUčitelj saksofona
Vrhunski saksofonist z bogato kariero nastopov s številnimi svetovno znanimi glasbeniki.
ALJAŽ SEČNIK
ALJAŽ SEČNIKUčitelj saksofona
Saksofonist Aljaž Sečnik, se je rodil leta 2002 v Ljubljani. Saksofon je začel igrati pri 10 leti v glasbeni šoli Emil Adamič pri profesorju Janezu Benku. Leta 2019 je opravil sprejemne preizkuse na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana in se tja tudi vpisal. V razredu profesorja Jana Gričarja je leta 2023 uspešno maturiral, sedaj pa študij saksofona nadaljuje na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu profesorja Mihe Rogine.
Redno se udeležuje tudi svetovno priznanih seminarjev z najbolj prepoznavnimi profesorji, kot so Claude Delangle, Vincent David, Makoto Hondo, Mariano García, Antonio García Jorge, Joonatan Rautiola, Nicolas Arsenijevic, Christian Wirth, Sandro Compagnon, Asya Fateyeva, Gerald Preinfalk, Paweł Gusnar in drugi.

Aljaž Sečnik je že 11 let tudi aktivni član godbe Dobrova – Polhov Gradec. Svoja obzorja širi tudi na področje dirigiranja in ustvarjanja priredb, ter skladanja za različne zasedbe, od komornih zasedb pa do celotnih orkestrov. Že več let vodi tudi godbene sekcijske vaje občasno pa tudi skupne vaje, udeležuje se tudi seminarjev dirigiranja pri Miru Sajetu. Do nedavnega je bil tudi član saksofonskega orkestra SOS s katerim je krstno izvedel svojo avtorsko skladbo. Kot substitut redno pomaga tudi drugim orkestrom in komornim skupinam.

0
let
0
glasbil
0
učiteljev
0
učencev

OBVESTILA IN ZANIMIVOSTI

Naročite se na obvestila in zanimivosti naše glasbene šole.

Go to Top