fbpx
Učenje tolkal2023-08-29T12:01:36+02:00
Tolkala

Tolkala

Klarinet je glasbeni inštrument, ki spada v skupino pihal.

Izvor tolkalnih inštrumentov sega v začetek zgodovine človeštva, v kameno dobo. Tolkala različnih oblik, materialov in načinov produciranja zvoka in tona so že zelo zgodaj zasedla pomembno mesto v kultni in ritualni glasbi. Ti običaji in z njimi povezani tolkalni inštrumenti so se v posameznih neevropskih deželah ohranili do današnjih dni.

V času križarskih vojn so si bobni in timpani utrli pot v Evropo, kjer so jih tekom stoletij razvili do oblik, ki jih poznamo danes. Vendar razvoj še ni končan.

Tolkala

Idiofone z določljivo višino tona delimo na lesene (ksilofon, marimbafon …) in kovinske (zvonovi, zvončki, vibrafon …). Prvi so si iz Azije tekom stoletij utrli pot v Afriko, Ameriko in Evropo ter se oblikovno spreminjali. Razvoj zvončkov lahko navežemo na kovinske zvonce različnih velikosti, ki so jih od 8. stoletja naprej združevali in nanje igrali s kovinskimi kladivci. Na prehodu 19. v 20. stoletje je potekal razvoj obeh idiofonskih skupin med seboj povezano.

Posebno v zadnjem času so tolkalni inštrumenti zavzeli pomembno mesto v sodobni glasbi.

V iskanju novih zvokovnih in izraznih možnosti se je povečala uporaba tradicionalnih tolkalnih inštrumentov, dopolnile so se tehnike igranja nanje, hkrati pa se je število tolkalnih inštrumentov s spoznavanjem in pod vplivom drugih glasbenih kultur močno razširilo. Ta razvoj postavlja pred tolkalce vedno nove in bolj kompleksne naloge: obvladati morajo različne tehnike igranja na različne inštrumente, prebrati včasih zapleteno, včasih samo okvirno zapisano notno gradivo, ga občutiti in zaigrati v stilu, ki mu pripada.

Predmet tolkala je namenjen individualnemu poučevanju inštrumentov skupine tolkal na GŠ v R Sloveniji in obsega glasbila, ki so najpogosteje uporabljena solistično, v komornih skupinah ali različnih orkestrih. Tako izvedba predmeta na nižji stopnji GŠ obsega učenje malega bobna, ksilofona, kompleta bobnov in vibrafona, na višji stopnji pa tudi timpanov, triangla, kastanjet, tamburina, činel a due in marimbe.

 Primerna starost

Primerna starost za začetek učenja tolkal je od 9. leta oziroma 3. razreda dalje.

Vpis v glasbeno šolo

UČITELJI TOLKAL

TILEN ZAKRAJŠEK
TILEN ZAKRAJŠEKUčitelj tolkal
Solist na tolkalih in bobnih, »session« tolkalist, studijski bobnar in ustanovitelj svoje e-glasbene šole E-bobnar.
0
let
0
glasbil
0
učiteljev
0
učencev

OBVESTILA IN ZANIMIVOSTI

Naročite se na obvestila in zanimivosti naše glasbene šole.

Go to Top