fbpx
Učenje klasične kitare2023-09-05T16:49:43+02:00
Brenkala

Klasična kitara

Klasična kitara je večna inspiracija in simbol glasbe, umetnosti in ljubezni.

Klasična kitara je glasbilo, ki ga poznamo že mnogo let, zato se uporablja v vseh glasbenih zvrsteh. Običajno ima šest strun, obstajajo pa tudi primerki s štirimi, sedmimi, z desetimi in celo dvanajstimi strunami. Nepogrešljiva je v glasbenih žanrih, kot so blues, country, flamenko, rock in mnogih oblikah popularne glasbe.

Klasična kitara

Klasična kitara se uporablja tudi kot solistični instrument. Skladbe zanjo je napisalo veliko renesančnih in baročnih skladateljev. Kitari se odlično prilegajo tako homofone kot polifone skladbe. Velik razcvet je doživela v obdobju klasicizma, vendar so jo dinamične zahteve romantike potisnile v ozadje. Poznoromantični skladatelji, pripadniki nacionalnih šol, so se ji začeli znova posvečati, sodobni skladatelji in kitarski virtuozi 20. stoletja pa so ji povrnili stari ugled.

Priljubljenost klasične je čedalje večja, saj se ta lahki prenosni inštrument nežnega in krhkega zvoka, a velike izrazne moči, za vedno naseli v srca poslušalcev. Kitara je večna inspiracija in simbol glasbe, umetnosti in ljubezni. Zato se poučuje v svetu in pri nas na vseh stopnjah glasbenega izobraževanja.

 Primerna starost

Primerna starost za začetek učenja klasične kitare je od 9. leta dalje.

Vpis v glasbeno šolo

UČITELJI KLASIČNE KITARE

SIMON BRAND
SIMON BRANDUčitelj kitare
Redno se udeležuje delavnic in seminarjev pri vrhunskih glasbenikih. Dejaven je v različnih jazz in pop-rock zasedbah, posveča se tudi kompoziciji in aranžiranju.
KLEMEN MLINAR
KLEMEN MLINARUčitelj kitare
Klemen Mlinar je svojo glasbeno pot s kitaro začel v zasebni šoli Dušana Mlakarja v Žireh. Vse bolj so ga začele zanimati jazz in rock zvrsti, zato se je med obiskovanjem Gimnazije Jurija Vege v Idriji odločil za vpis na Jazz Rock Pop oddelek v Glasbeno šolo Logatec. Tam je štiri leta pridobival znanje pri profesorju Igorju Bezgetu. Šolanje kitare je nadaljeval in zaključil Jazz oddelek Konservatorija za Glasbo in Balet v Ljubljani, kjer ga je pri predmetu Jazz kitara štiri leta učil profesor Klemen Smolej.
Za seboj ima več sto koncertov in sodelovanja z večimi zasedbami, trenutno deluje v glasbenih skupinah Prelude, Polyline in Asi/Dsi – AC/DC cover band. Kot glavni avtor kompozicij je skupaj s člani skupine Prelude izdal studijski album z naslovom “1688”, ki je izšel jeseni 2015. Poleg igranja kitare je dejaven tudi kot bas kitarist in bobnar. Trenutno je največji del njegove pozornosti usmerjen ustvarjanju avtorske glasbe.
ROK VALJAVEC
ROK VALJAVECUčitelj kitare
Rok Valjavec obiskuje četrti letnik Konservatorija za Glasbo in Balet Ljubljana Smer Jazz kitara, pod mentorstvom Klemena Smoleja. Pred tem je opravil 7 let Glasbene šole v Tržiču. V preteklosti je sodeloval z Big Band-om RTV SLO kot solist za nastop dijakov KGBL. Ima tudi svoj band, ki je trenutno v vzponu in se počasi in uspešno prebija na Slovensko glasbeno sceno. Za seboj ima že ogromno nastopov tako v živo kot tudi v studiu. Trenutno se najbolj posveča glasbenim stilom kot so Jazz, Metal, Hip hop in pa Indie rock. Neglede na vse, pa je odprt za kakršnokoli glasbo.
0
let
0
glasbil
0
učiteljev
0
učencev

OBVESTILA IN ZANIMIVOSTI

Naročite se na obvestila in zanimivosti naše glasbene šole.

Go to Top