fbpx
Učenje violine2023-08-29T11:58:03+02:00
Godala

Violina

Violina je priljubljen sopranski godalni inštrument s štirimi strunami.

Violina (tudi gosli) spada med najmanjše godalne instrumente, ki so danes v uporabi. Tako njena oblika kot ime (pomanjševalnica), izhaja iz renesančega instrumenta, imenovanega viola oz. viola da braccio. Ima štiri strune, ki jih štejemo in označujemo po višini tonske uglasitve navzdol (e2, a1, d1, g).

Osnovna oblika violine, ki še štiri stoletja ostaja nespremenjena, zagotavlja popolno funkcionalnost tega sopranskega godalnega inštrumenta, v želji po iskanju popolnejšega zvoka pa se je razvila tudi današnja podoba violinskega loka.

Violina

V rokah všečega izvajalca razkriva najrazličnejše odtenke človekovega emocionalnega sveta. V spodnjem, srednjem in zgornjem registru se skrivajo sijajne možnosti za tonske odtenke od lirskega, spevnega, toplega tona prek lahkotnih, dovršenih figur do mogočnih tonskih razsežnosti. Čeprav je violina v svoji samobitnosti melodična, v določenih okvirih ponuja možnosti igranja sozvočij in akordov.

Poleg njene pomembne vloge v komornih zasedbah, ki jo je ohranila še iz časov prvih korakov v instrumentalni glasbi, jo je razvoj violinske igre uvrstil med prve solistične inštrumente. Bogata literatura za violino solo, violino in klavir ter violino in orkester je danes izziv za mnoge izvrstne violiniste po vsem svetu. Nenadomestljiva je v komornem in simfoničnem orkestru.

Nenazadnje je violina zastopana v slovenski ljudski glasbi, igra pa tudi pomembno vlogo v negovanju ljubiteljske glasbene kulture.

 Primerna starost

Primerna starost za začetek igranja violine je med 7. in 9. letom starosti.

Vpis v glasbeno šolo

UČITELJI VIOLINE

TINA BLAZNIK
TINA BLAZNIKUčiteljica violine
Članica številnih glasbenih zasedb, v katerih se poleg klasične glasbe srečuje in preizkuša tudi z različnimi tradicionalnimi zvrstmi glasbe, kot je na primer irska.
MILKO JUREČIČ
MILKO JUREČIČUčitelj violine
Član Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, avtor lastnih skladb, vokalni solist, ki iz violine izvablja čisto milino.
0
let
0
glasbil
0
učiteljev
0
učencev

OBVESTILA IN ZANIMIVOSTI

Naročite se na obvestila in zanimivosti naše glasbene šole.

Go to Top