fbpx
O nas2023-08-31T12:14:46+02:00
Glasbena šola Emil Adamič

Glasbena šola Emil Adamič

Z imenom šole izkazujemo poklon Emilu Adamiču, priznanemu slovenskemu skladatelju.

Glasbena šola Emil Adamič je bila ustanovljena leta 2011 kot zasebni zavod. Deluje v občini Dobrova – Polhov Gradec s ciljem zagotavljanja izobraževanja na področju glasbe v tej občini. Z ustanovitvijo naše glasbene šole je okoliš pridobil zmožnost izkoriščanja potenciala mladih nadobudnih otrok, pa tudi starejših, ki imajo veselje do glasbe. Zavod zagotavlja kvalitetno izobraževanje učencev z visoko usposobljenim in izobraženim strokovnim kadrom, povezovanje glasbene šole z osnovno šolo na različnih prireditvah in poučevanje v času popoldanskega varstva.

Glasbena šola Emil Adamič je od leta 2016 vpisana tudi v Razvid zasebnih glasbenih šol na pri Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, za oddelka Dobrova in Polhov Gradec, kar pomeni, da učenci lahko opravljajo izpit po javno priznanem programu. V šolskem letu 2020/21 imamo vpisanih skoraj 250 aktivnih učencev, ki pouk obiskujejo na več enotah, in sicer na OŠ Dobrova, OŠ Polhov Gradec, OŠ Šmarje – Sap, OŠ Ig in OŠ Dol pri Ljubljani. Učenci naše glasbene šole pa sestavljajo tudi glavnino Godbe Dobrova – Polhov Gradec.

Ime šole izkazuje poklon slovenskemu skladatelju Emilu Adamiču, ki se je rodil na Dobrovi leta 1877. Bil je namreč izjemno plodovit skladatelj, avtor več kot 1000 glasbenih del, večinoma zborovskih. Med letoma 1915 in 1920 je bil vojni ujetnik v Taškentu, kasneje gimnazijski učitelj glasbe v Ljubljani. Njegova glasba stilno prehaja od romantike in neoromantike k impresionizmu in celo ekspresionizmu. Njegovo obširno biografijo z družinskim rodovnikom je napisal skladatelj Lucijan Marija Škerjanc.

Kot skladatelj je pisal predvsem zborovsko glasbo, ki je bila na visoki ravni. Po njem se že od leta 1925 imenuje tudi učiteljski pevski zbor Slovenije. Emil je bil stric skladatelja Bojana Adamiča.

BORUT DOLINAR
BORUT DOLINARUstanovitelj in direktor
Borut Dolinar je dejaven na področju ljubiteljske kulture že od leta 1992, kot zborovodja Mešanega pevskega zbora Dobrova in je umetniški vodja Fantovskega zbora iz Dobrove.

Je soustanovitelj Godbe Dobrova – Polhov Gradec ter njen predsednik od samega začetka. V ansamblu Bitenc sodeluje kot pevec.

MATEJ RIHTER
MATEJ RIHTERUstanovitelj in učitelj trobil
Matej Rihter deluje na Konservatoriju za Glasbo in Balet Ljubljana ter Akademiji za glasbo v Ljubljani, na Dobrovi pri Ljubljani pa vodi Godbo Dobrova – Polhov Gradec.
SIMON BRAND
SIMON BRANDRavnatelj in učitelj kitare
Redno se udeležuje delavnic in seminarjev pri vrhunskih glasbenikih. Dejaven je v različnih jazz in pop-rock zasedbah, posveča se tudi kompoziciji in aranžiranju.
MANCA DOLINAR
MANCA DOLINARTajnica
Manca Dolinar je z glasbeno šolo povezana že od samega začetka, saj je obiskovala učenje flavte, klavirja, harmonike ter petja.
Po končanih 12. letih, je še vedno članica godbe Dobrova- Polhov Gradec in kot pevka tudi članica ansambla Horjulski kvintet.
JANEZ DOLINAR
JANEZ DOLINARVodja oddelkov Šmarje- Sap in Ig
Janez Dolinar je že dolgo dejaven na področju ljubiteljske kulture, kot Mešanega pevskega zbora Dobrova in član Fantovskega zbora iz Dobrove.

Je tudi član Godbe Dobrova – Polhov Gradec. V ansamblu Bitenc sodeluje kot pevec.

SIMON BRAND
SIMON BRANDVodja oddelkov Dobrova in Polhov Gradec
Redno se udeležuje delavnic in seminarjev pri vrhunskih glasbenikih. Dejaven je v različnih jazz in pop-rock zasedbah, posveča se tudi kompoziciji in aranžiranju.
MATEJA NOVAK KUKOVIČVodja oddelka Dol pri Ljubljani
0
let
0
glasbil
0
učiteljev
0
učencev

OBVESTILA

Naročite se na obvestila in zanimivosti naše glasbene šole.

Go to Top