fbpx
O nas2021-06-01T14:02:02+02:00
Glasbena šola Emil Adamič

Glasbena šola Emil Adamič

Z imenom šole izkazujemo poklon Emilu Adamiču, priznanemu slovenskemu skladatelju.

Glasbena šola Emil Adamič je bila ustanovljena leta 2011 kot zasebni zavod. Deluje v občini Dobrova – Polhov Gradec s ciljem zagotavljanja izobraževanja na področju glasbe v tej občini. Z ustanovitvijo naše glasbene šole je okoliš pridobil zmožnost izkoriščanja potenciala mladih nadobudnih otrok, pa tudi starejših, ki imajo veselje do glasbe. Zavod zagotavlja kvalitetno izobraževanje učencev z visoko usposobljenim in izobraženim strokovnim kadrom, povezovanje glasbene šole z osnovno šolo na različnih prireditvah in poučevanje v času popoldanskega varstva.

Glasbena šola Emil Adamič je od leta 2016 vpisana tudi v Razvid zasebnih glasbenih šol na pri Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, za oddelka Dobrova in Polhov Gradec, kar pomeni, da učenci lahko opravljajo izpit po javno priznanem programu. V šolskem letu 2020/21 imamo vpisanih skoraj 250 aktivnih učencev, ki pouk obiskujejo na več enotah, in sicer na OŠ Dobrova, OŠ Polhov Gradec, OŠ Šmarje – Sap, OŠ Ig in OŠ Dol pri Ljubljani. Učenci naše glasbene šole pa sestavljajo tudi glavnino Godbe Dobrova – Polhov Gradec.

V letu 2020 smo ustanovili tudi hčerinski zavod Zasebna glasbena šola EA z enotama v Preserju in Preski. Tudi tam poučujemo najrazličnejša glasbila in petje, vpisanih pa je skoraj 60 aktivnih učencev.

Ime šole izkazuje poklon slovenskemu skladatelju Emilu Adamiču, ki se je rodil na Dobrovi leta 1877. Bil je namreč izjemno plodovit skladatelj, avtor več kot 1000 glasbenih del, večinoma zborovskih. Med letoma 1915 in 1920 je bil vojni ujetnik v Taškentu, kasneje gimnazijski učitelj glasbe v Ljubljani. Njegova glasba stilno prehaja od romantike in neoromantike k impresionizmu in celo ekspresionizmu. Njegovo obširno biografijo z družinskim rodovnikom je napisal skladatelj Lucijan Marija Škerjanc.

Kot skladatelj je pisal predvsem zborovsko glasbo, ki je bila na visoki ravni. Po njem se že od leta 1925 imenuje tudi učiteljski pevski zbor Slovenije. Emil je bil stric skladatelja Bojana Adamiča.

Več o Emilu Adamiču
0
let
0
glasbil
0
učiteljev
0
učencev

OBVESTILA

Naročite se na obvestila in zanimivosti naše glasbene šole.

Go to Top