fbpx
Učenje klavirja2023-09-05T16:37:34+02:00
Glasbila s tipkami

Klavir

Večina sodobnih klavirjev ima 88 tipk – 52 belih in 36 črnih.

Klavir je inštrument, ki je globoko vpet v evropsko kulturno zgodovino in je eden nosilcev razvoja klasične glasbe. Evropska zgodovina, umetnost in kultura so področja, ki opisujejo in definirajo naše bistvo ter vrednote; in klasična glasba s klavirsko vred je pomemben del tega sistema.

Klavir

Pouk klavirja je torej mnogo več kot razvoj veščine – neposredno vpliva na razvoj mlade osebnosti in ji pomaga najti mesto v prostoru in času.

 Primerna starost

Primerna starost za začetek učenja klavirja je od 7. leta dalje.

Vpis v glasbeno šolo

UČITELJI KLAVIRJA

TINA HRIBAR
TINA HRIBARUčiteljica klavirja
Z Willemsovo metodo poučevanja vzbuja strast do glasbe pri mladih in starejših. Solistka, korepetitorka in predavateljica teorije, ki jo si z veseljem poslušajo.
MARUŠA FRELIH
MARUŠA FRELIHUčiteljica klavirja
Pianistka in muzikologinja, ki je svoje pianistično znanje izpopolnjevala na klavirskih šolah priznanih pianistov.
LUCIO ŽGANEC
LUCIO ŽGANECUčitelj klavirja, nauk o glasbi
Lucio je svojo glasbeno pot začel pri sedmih letih na Konzervatoriju za glasbo in balet Maribor, kjer se je po končani nižji in višji glasbeni šoli vpisal na Umetniško gimnazijo. Leta 2022 je maturiral iz klavirja in glasbenega stavka, ter se tako vpisal na študij kompozicije na Akademijo za glasbo v Ljubljani, kjer trenutno obiskuje drugi letnik dodiplomskega študija v razredu Dušana Bavdka.
Lucio se poleg komponiranja in klasičnega klavirja ukvarja tudi z jazz glasbo, dirigiranjem, glasbeno analizo ter petjem v raznih zborih in vokalnih skupinah.
JURE JUVAN
JURE JUVANUčitelj klavirja
Svoje glasbeno ustvarjanje je začel že zelo zgodaj, saj so doma od nekdaj imeli stik z glasbo, najbolj pa ga je privlačil klavir. Uradno glasbeno šolanje je začel s tolkali, ki jih je po 2 letih zamenjal s klavirjem. Na Glasbeni šoli Domžale je dokončal 7 razredov klavirja pod mentorstvom prof. Romane Bizjak Saje. V tem času je leta 2014 tekmoval s klavirskim triom MAJ na državnem tekmovanju za komorne skupine z godali (TEMSIG) in dosegel 3. nagrado. Na tekmovanju Mladi virtuoz v Beogradu je istega leta tekmoval z dvema klavirskima trioma, z obema je dosegel 1. nagrado, skupini pa je vodila violinska pedagoginja Anastazija Juvan.

Svojo klavirsko pot je nadaljeval na I. gimnaziji v Celju/Glasbeni šoli Celje, in sicer v razredu pianista in skladatelja prof. Davorina Dolinška. V tem času se je udeleževal tudi klavirskih seminarjev in zasebnega pouka pri pedagogih, kot so Justin Krawitz (ZDA), Jasminka Stančul (SRB), Milica Šnajder Huterer (BiH), Tatjana Ognjanovič (SLO).

Po končani srednji šoli je svoje izobraževanje nadaljeval na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, na oddelku za muzikologijo, kjer zaključuje dodiplomski študij. Redno deluje v okviru Glasbene matice, Fakultete za računalništvo in informatiko, udeležuje pa se tudi publicističnih taborov v Murski Soboti v sklopu Glasbene mladine. Sodeluje tudi z radiom Ognjišče, radiom ARS in glasbeno revijo Glasna, pri kateri je reden pisec od 2021.
Pasivno se je udeležil tudi klavirskega seminarja v Estoniji pri svetovno priznanem estonsko-nemškem klavirskem pedagogu prof. dr. Arbu Valdmi.

Je tudi redno aktiven kot korepetitor in zborovski pevec (zbor I. gimnazije v Celju, študentski zbor Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, zbor Veter).

0
let
0
glasbil
0
učiteljev
0
učencev

OBVESTILA IN ZANIMIVOSTI

Naročite se na obvestila in zanimivosti naše glasbene šole.

Go to Top