5 nasvetov za ohranjanje motivacije za vajo

Vsak se kdaj znajde na točki, ko se mu preprosto ne da več vaditi. Razlogi za to so lahko različni. Marsikdaj pride do pomanjkanja interesa za izbrane skladbe, pomanjkanje časa za vajo ali pa je vzrok lenoba. Preveri nekaj nasvetov, s katerimi bo igranje vedno zabavno!

1. Izberi glasbeni repertoar, ki ti je pri srcu

Vsak ima svojo najljubšo skladbo. In zakaj se je ne bi naučil zaigrati tudi sam? V pomoč ti je lahko učitelj iz glasbene šole, prav gotovo pa boš tudi na internetu našel vsebine, s katerimi se boš naučil zaigrati priljubljeno pesem. Danes na spletu najdeš note za najrazličnejše glasbene zvrsti, vse od klasike, do jazza, popa, rocka … Natisni jih, prinesi v glasbeno šolo in skupaj z učiteljem preglejta, na kaj moraš biti pozoren med igranjem. Naj dolgočasna vaja postane tvoj največji užitek!

2. Ustvarjalnost nima meja

Sliši se preprosto in tako tudi je. Zakaj bi igral le skladbe drugih skladateljev. Preizkusi sestaviti lastno skladbo. Napačnih tonov ni, samo dopusti si vso svobodo in ustvarjaj! Piši besedila, skladaj zaporedja akordov, bodi samosvoj!

3. Obišči koncert

Obisk koncerta je poleg vseh glasbenih užitkov izjemna priložnost za motivacijo. Še zlasti če imaš glasbenika, ki ti predstavlja neko avtoriteto in navdih. Odpravi se na ogled glasbenega muzikala ali filma, opazuj, kako oni izvajajo skladbe in jih poskusi posnemati pri svojem ustvarjanju. Tudi če nimaš toliko izkušenj, si dovoli da med nastopanjem uživaš pravk tako močno kot oni.

4. Bodi slišan

Naj te slišijo tudi drugi. Nastopaj! Otresi se treme. Začni korak za korakom, sprva zaigraj domačim, nato prijateljem, kasneje pa svoje občinstvo lahko razširiš z igranjem na terasi kakega lokala, ob sprehajalni poti ali pa kot je danes moderno – na balkonu lastnega stanovanja.

5. Skupinska igra

Največ motivacije in največje veselje pa prinaša igranje skupaj z drugimi. To ni le glasbena izkušnja, temveč tudi oblika druženja, ki te bo razvedrila. Skupinska igra je odlična priložnost, da svoje glasbilo spoznaš v novi luči. Osvojil boš tehnike držanja ritma, osredotočil se boš na zvočno podlago, na refren in tkal nove vezi z drugimi glasbeniki. In kar je najboljše? Oni ti bodo zagotovo dali številne napotke in pridobil boš še več izkušenj.

Deli prispevek.

Naročite se na obvestila in zanimivosti naše glasbene šole.