Razvoj glasbe: od srednjega veka do danes

Vsako obdobje v zgodovini prinaša svoje značilnosti in te se odražajo tudi v glasbi. Glasbena obdobja okvirjamo z letnicami nastanka in posledično tudi z lastnostmi, ki so opredelile takratno glasbo. Za razvoj glasbene kompozicije v evropskem prostoru je tako značilno, da so nekateri skladatelji že pisali skladbe z značilnostmi novega obdobja, drugi pa so še vedno pristajali na konzervativnejši, starejši slog. Se je pa glasba, tako kot druge veje umetnosti in tudi znanosti, najbolj opazno razvila in oblikovala v 20. stoletju. To lahko razumemo kot rezultat vsesplošnega razvoja tehnologije in komunikacije ter vsesplošnega kulturnega napredka po vsem svetu.

No, pa naj vas ne skrbi, da bo ta prispevek zgolj dolgočasno nizanje dejstev. Glasba namreč predstavlja pomemben in precejšnji del vseh kultur, umetnosti, čustev in tudi ideologij. Poizvedi, kako se je z razvojem človeške družbe se je spreminjal stil glasbe in spoznaj hiter zgodovinski pregled glasbenih obdobij, ki so nas pripeljala do današnjih pestrih stilov glasbe.

SREDNJEVEŠKA GLASBA – od leta 400 do leta 1400

Na značilnosti srednjeveškega obdobja je vplivala cerkev. Prvič se je pojavil izraz “glasbeni repertoar”. Žal je veliko glasbenih zapisov iz tega obdobja uničenih, vseeno pa so ohranjeni srednjeveški liturgični zapisi Rimskokatoliške cerkve, eno najbolj znanih del je Gregorijanski koral.

RENESANSA – od leta 1400 do leta 1600

Na značilnosti srednjeveškega obdobja je vplivala cerkev. Prvič se je pojavil izraz “glasbeni repertoar”. Žal je veliko glasbenih zapisov iz tega obdobja uničenih, vseeno pa so ohranjeni srednjeveški liturgični zapisi Rimskokatoliške cerkve, eno najbolj znanih del je Gregorijanski koral.

BAROK – od leta 1600 do leta 1700

Obdobje baroka je prineslo tekmovalno rivalstvo na področju instrumentalne glasbe. V ospredje je stopila posvetna glasba in na široko so začeli uporabljati neodvisne ter večglasne melodije. Pojavila sta se tudi improvizacija in bas. Znani baročni skladatelji so na primer: Johann Sebastian Bach, Antonio Vivaldi, George Frideric Handel in še mnogo drugi.

KLASIČNO OBDOBJE – od leta 1700 do leta 1810

Klasično obdobje je definirala harmonija. Skladatelji so se posvetili ustvarjanju izrazitih akordov z melodijo in spremljavo. V tem obdobju je recimo nastala Beethovnova Peta simfonija ter številna Mozartova svetovna znana dela.

ROMANTIKA – od leta 1810 do leta 1900

Romantika je v ospredje postavila čustva. Velik pomen je dobila tudi glasbena forma. Nastala so še bolj kompleksna in tudi simbolična dela glasbene umetnosti izpod rok skladateljev, kot so Schumann, Chopin in Wagner.

20. STOLETJE

20. stoletje je prineslo izum radia. Slednji je za ustvarjalce glasbe pomenil neizmerno svobodno pot. Drugi pomembni izumi so bili še: naprave za snemanje in reprodukcijo, televizijski in glasbeni video posnetki in še marsikaj. Glasba je sedaj dosegla širše množice in vplivala na vse in vsakogar.

DANES

V 21. stoletju je glasba postala nekaj samoumevnega. Slišimo in tudi vidimo jo v vseh vidikih vsakdanjega življenja. Na glasbenih lestvicah se skoraj vsak dan najde kaj novega. Povzamemo lahko, da brez zgodovine, ljudi in izumov, ki so se vmes pojavljali, danes ne bi poznali tako širokega nabora različnih glasbenih zvrsti.

Deli prispevek.

Naročite se na obvestila in zanimivosti naše glasbene šole.