18. tekmovanje Frederica Chopina v Varšavi prineslo drugo mesto Aleksandru Gadžijevu

Aleksander Gadžijev, ki je na prestižnem Chopinovem klavirskem tekmovanju v Varšavi zastopal Slovenijo in Italijo, je osvojil drugo mesto, na kar smo Slovenci lahko izjemno ponosni. Drugi mesto si deli s tekmovalcem iz Japonske. Osvojil je tudi nagrado Krystiana Zimermana za najboljšo izvedbo sonate.

Prvo nagrado na letošnjem tekmovanju Frederica Chopina, ki je že 18. po vrsti, je osvojil 24-letni Kanadčan Bruce XiaoyU Liu, ki je zastopal Pariz in osvojil 40.000 evrov. Med 12 finalisti je nastopil zadnji po vrsti in izvedel Chopinov koncert v e-molu, op. 11 z orkestrom v nabito polni nacionalni filharmoniji v Varšavi.

Drugo nagrado, ki znaša 30.000 evrov, sta si razdelila torej Aleksander Gadžijev in Kyohei Sorita z Japonske. Nagrada Krystiana Zimermana, ki jo je še prejel Gadžijev, pa znaša 10.000 evrov.

Chopinovo tekmovanje praviloma izvedejo vsakih pet let in 18. po vrsti bi se naj pravzaprav odvilo že lani, vendar so ga zaradi pandemije zamaknili na letošnje leto.

Med nagrajenci preteklih tekmovanj so med drugim Italijan Maurizio Pollini, Argentinka Martha ArgerichGarrick Ohlsson iz ZDA, Poljaka Krystian Zimerman in Artur Blechacz ter Seong-Jin Cho iz Južne Koreje.

Aleksander Gadžijev (1994) se je rodil v goriško glasbeno družino, tako da je ure klavirja najprej obiskoval pri mami, nato pa je nadaljeval izobraževanje pri očetu, priznanem ruskem pianistu Sijavušu Gadžijevu. Z orkestrom debitiral pri rosnih devetih letih, svoj prvi klavirski recital pa je izvedel leto pozneje. Leta 2012 je diplomiral z oznako magna cum laude na Konservatoriju Bruno Maderna iz Cesene, tri leta pozneje pa ga je pomembno zaznamovalo 9. mednarodno klavirsko tekmovanje Hamamatsu, kjer je osvojil tako prvo nagrado kot nagrado občinstva.

Gadžijev, ki zadnja leta živi v Berlinu, je lani postal BBC-jev umetnik nove generacije za obdobje 2019-2021, vendar je pandemija žal prekinila to pomembno snemanje, odpovedan je bil tudi koncert v operni hiši v Monte Carlu in še vsaj deset drugih koncertov po Evropi. V času lanskega zaprtja javnega življenja po lastnih besedah ni vadil preveč, je pa zato veliko časa namenil branju, predvsem literature o glasbi.

Nina Repe

drugouvrsceni-kyohei-sorita-zmagovalec-bruce-xiaoyu-liu-aleksander-gadzijev-in-tretjeuvrsceni-martin-garcia-garcia.jpg

Deli prispevek.

Naročite se na obvestila in zanimivosti naše glasbene šole.