Z godbo okoli sveta
Dobrodelni koncert Noč godbe 2023

Potovanje okoli sveta ima še dandanes prav mističen prizvok in je poseben podvig za pustolovce. Zahteva veliko priprav, vztrajnosti, iznajdljivosti in še kanček blagoslova, saj je na poti veliko nepredvidenih dogodkov. Godbeniki so priprave na letošnji koncert začeli že na začetku leta in skoraj devetmesečne priprave so obrodile neverjetno potovanje okoli sveta. Do potankosti izdelane podrobnosti, dobra organizacija in skrbno izbran program so se že v prejšnjih letih pokazali v podobi izjemnega koncerta Noč godbe, letos pa je bilo potovanje še malo zahtevnejše. Neverjetno, a na pot okoli sveta so se podali kar dvakrat, kot že tradicionalno v petek in nedeljo, da je bilo dovolj prostora za vse! Brez podpore donatorjev, ki jim godbeniki izrekajo veliko hvaležnost, tudi tokrat ne bi šlo.

Na vhodu v dvorano so nas ob letalu pričakali nasmejani pilot in kopilot s stevardesama in potovanje se je kaj kmalu začelo. Pod taktirko Mateja Rihterja je Združeni otroški orkester Glasbene šole Emil Adamič skupaj z Združenim zborom GŠEA ponesel publiki sporočilo, da je “življenje vrtiljak” in da se žal le-ta včasih zavrti tudi v napačno smer. Kako drugače bi lahko povzeli silovite poplave, ki so v avgustu prizadele naše kraje. Godba Dobrova – Polhov Gradec je tako v sodelovanju z Občino Dobrova – Polhov Gradec posvetila koncert obnovi škode po poplavah in koncert obarvala v povsem dobrodelno noto. Župan Jure Dolinar je v svojem nagovoru izrazil željo, da bi nas ta izkušnja, ki nas je povezala v najtežjih trenutkih, opominjala, da je to prava pot tudi za mirne čase – da lahko skupaj sodelujemo in spreminjamo svet na bolje.

Še preden so se gledalci dobro zavedali, je letalo že poletelo, najprej v Italijo na skrivnosti italijanske kuhinje in zgodovine, ter naprej v ulice romantičnega Parisa, v čase francoskega šansona in plesa. Irski String of Fire, ki jo je za to priložnost priredil Aljaž Sečnik, je ob vodstvu odličnih violinistk Lucije Ane Dragaš in Tine Blaznik na noge spravil prve gledalce. Hiter skok v Španijo in potem še v Afriko je prinesel prvinske afriške ritme, ki so jih zapeli in odplesali učenci in učitelji v Združenem zboru OŠ Dobrova in OŠ Polhov Gradec. S pravo pisano predstavo so Svetlice ozaljšale brazilsko Mas que nado ter z odličnim petjem prinesle južnoameriške ritme, ki so jih s plesno-igralskim vložkom nadaljevali člani skupine Teatro. Skupaj z big band zasedbo Godbe so v kubanskih Havana in Cuban Pete dodobra razgreli občinstvo. Jazz ritmi legendarne glasbe Glenna Millerja v ZDA so nas vrnili v čas med obema vojnama ter pripravili teren za prehod Pacifika. V deželi vzhajajočega sonca so nas pričakali člani skupine Teatro, ki so z igro senčnega gledališča dopolnili čustveno zgodbo japonskega ljudskega napeva. Kitajski Glineni vojščaki so s tolkalskimi vložki odgnali še zadnje pomisleke – za godbo pri glasbi ni ovir! Kako drugače kot klasično izjemno bi lahko opisali Cvetlični valček iz Hrestača, v katerem so godbeniki dokazali, da jim niti klasična glasba ni tuja, še posebej ob pravi paši za oči, ki so jo prikazale baletke Nižje baletne šole KGBL. Madžarski Csardas ni šel brez violine in Neli Božič, še ena klasična Na lepi modri Donavi pa ne brez dveh izvrstnih parov iz Plesnih šol Salsero in Bolero. Ob koncu sta voditelja večera, Jure Sešek in Grega Čuden vendarle ujela godbeno letalo in skupaj z godbeniki pristala na Letališču Emila Adamiča na Dobrovi, najprej z venčkom Avsenikovih ter nato s slavnostnim skupnim zaključkom vseh nastopajočih na koncertu s pesmijo Moja Slovenija.

Dvourni koncert je minil kot bi mignil in navdušeni gledalci so polni vtisov že razmišljali, kaj novega še lahko naredijo godbeniki prihodnje leto. S pripravami začnejo v začetku leta 2024 … in prav gotovo nas prihodnje leto čaka spet kaj posebnega. Vabljeni že danes, da se godbenikom pridružite na predzadnji vikend v oktobru, že prej pa seveda spremljate godbene objave in pridete še na Valentinov ples, Prvomajsko budnico… in še kaj vmes.

Janez Dolinar

Godba Dobrova – Polhov Gradec