fbpx
Žiga Petrič2021-05-04T10:03:36+02:00
Tolkala

Žiga Petrič

Žiga je član velenjske tolkalne skupine Rhythm factory in tolkalnega dueta Panduo.

Žiga Petrič

NA KRATKO O ŽIGU PETRIČU

Žiga Petrič je pričel svoje glasbeno izobraževanje tolkal pri prof. Janezu Marinu v glasbeni šoli Fran Korun Koželjski. Po končani nižji glasbeni šoli se je vpisal na umetniško gimnazijo v Velenju in pod mentorstvom prof. Tomaža Lojena z odliko maturiral leta 2013. Istega leta je bil sprejet na Akademijo za glasbo Univerze v Ljubljani, smer tolkala pri red. prof. Borisu Šurbku. Po opravljenih treh letnikih je diplomiral na prvi stopnji bolonjskega študija. Trenutno je vpisan v 1. letnik magistrskega študija Glasbena umetnost – smer tolkala na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani.

Sodeluje v različnih tolkalnih in mešanih komornih glasbenih zasedbah. Je član velenjske tolkalne skupine Rhythm factory, s katero je leta 2013 nastopil na festivalu Bumfest. Sodeluje s Slovenskim komornim glasbenim gledališčem, s skupino Studio za tolkala, s Slovenskim tolkalnim projektom (STOP) in drugimi. Najbolj aktiven je s tolkalnim duetom »Panduo«, s katerim je že večkrat nastopil na koncertnih odrih.

Uspešno se je uveljavil tudi na orkestralnem področju. Redno sodeluje s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in s simfoničnim ter pihalnim orkestrom Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani. Sodeloval pa je tudi z orkestrom Slovenske Filharmonije, orkestrom Slovenske vojske, Pihalnim orkestrom Premogovnika Velenje in orkestri glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje.

Kot solist je leta 2013 izvedel Koncert za marimbo in tolkalno skupino št. 2, skladatelja Neya Rosaura. Leta 2015 je s pevskim zborom Akademije za glasbo, pod vodstvom doc. S. Vrhovnika, izvedel Koncert za marimbo, zbor in tolkala Geneja Koshinskega. Leta 2016 je uspešno opravil avdicijo za izvedbo Koncerta za marimbo in godalni orkester, skladatelja Emmanuela Sejurneja.

Udeležil se je mojstrskih tečajev priznanih tolkalcev, kot so Ney Rosauro, Dave Samuels, Haruka Fuji, Claudio in Francesca Santangelo in drugih.

ŽIGA PETRIČ POUČUJE

Tolkala

Brez tolkal ne gre niti v orkestru niti v drugih glasbenih zasedbah. Učenje tolkal pripomore z držanju ustreznega ritma in je primerno tako za mlade kot starejše.

0
let
0
glasbil
0
učiteljev
0
učencev

OBVESTILA IN ZANIMIVOSTI

Naročite se na obvestila in zanimivosti naše glasbene šole.

Go to Top