fbpx
Albert Kerekeš2021-05-03T15:46:16+02:00
Pihala

Albert Kerekeš

Saksofonist, skladatelj in pedagog

Albert Kerekeš

NA KRATKO O ALBERTU KEREKEŠU

Albert je rojen leta 1992 na Jesenicah v glasbeno družino, ki je poskrbela, da je bila glasba del njegovega vsakdanjega življenja.

Pri sedmih letih je začel obiskovati Glasbeni center Edgar Willems, kjer se je prvič srečal z elementi ritma, melodije in teorije. Pedagoški pristop Edgarja Willemsa mu je skozi leta postavil trdne temelje za učenje inštrumenta, kot tudi za nadaljevanje glasbene poti.

Prvo glasbilo, s katerim se je srečal, je bil klavir. Po petih letih igranja le-tega je zahvaljujoč odpiranju novega oddelka presedlal na igranje saksofona. Zahvaljujoč odličnim osnovam in s pomočjo profesorja saksofona Adama Klemma je brez večjih težav opravil sprejemni izpit za jazz oddelek na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana.

Na konservatoriju se je podrobneje začel učiti o aspektih jazz glasbe in njene tradicije. Tam je prvič prišel v stik s principi igranja v jazz zasedbah in big bandu, ki so bile pomembne za njegov razvoj. S pomočjo profesorice saksofona Tjaše Perigoj in visokim zahtevam ostalih profesorjev je z odliko maturiral leta 2011 in isto leto opravil sprejemni izpit za jazz oddelek univerze Codarts v Rotterdamu.

Univerza Codarts mu je še dodatno razširila glasbena obzorja, saj je edina univerza v Evropi, ki zajema tudi druge zvrsti glasbe kot so latin, turška, indijska in flamenco glasba. Tako je že v prvem letniku sodeloval v različnih latino zasedbah, kar je čez čas pripeljalo do tega, da ga je profesor tolkal Nils Fischer povabil k sodelovanju na njegovi zgoščenki Nils Fischer & Timbazo– Rumberos a Monton (2015).

V drugem letniku se je kot edini tujec prebil v Nacionalni mladinski jazz orkester (NJJO), pod taktirko trobentača Erica Vloimansa, s katerim je nastopil na vseh večjih jazz festivalih na Nizozemskem, vključno z enim najbolj znanih North Sea Jazz Festival Rotterdam (2013). Isto leto je orkester nastopil tudi s svetovno priznanim Metropol Orkest-om.

Proti koncu dodiplomskega študija se je, zahvaljujoč izbirnemu predmetu, začel spoznavati s kompozicijo. Občutek svobode pri skladanju ga je tako prevzel, da ga je spodbudil k nadaljevanju študija v isti smeri. Tako je začel s kombiniranim magisterijem saksofona in kompozicije pod vodstvom saksofonista Dick de Graafa in skladatelja Paul van Bruggeja. V teh dveh letih mu je uspelo izoblikovati svoj jezik skladanja in pridobiti svojo unikatno identiteto, kar je največji dosežek, ki si ga glasbenik lahko želi.

Na Codartsu je diplomiral iz saksofona z odliko – cum laude – leta 2015 in magistriral iz saksofona in kompozicije leta 2017.

Albert je nastopal na večih prizoriščih in festivalih na Nizozemskem, Hrvaškem, Sloveniji, Italiji, Nemčiji, Franciji in Taiwanu. Trenutno je aktivni član zasedb kot so Eargonauts Quartet, s katerim je nastopil na Crossover Festival (HR), Kamfest (SLO) in Ujazz Festival (NL); S’yo Fang Octet, s katerim je nastopil na Jazzy Colors Festival (FR), Next Jazz Festival, Keep An Eye The Records, Make It Jazz Festival (NL) in Taichung Jazz Festival (Taiwan); Alessio Bruno Quintet, s katerim je nedavno posnel ploščo.

Sodeloval je na snemanjih večih albumov, kot so:

  • Albert Kerekeš & The Story Twisters – Principles (2019)
  • Alessio Bruno Quintet – Your Knuckles Speak Volumes (2018)
  • S’yo Fang Octet – Lonely Country (2017)
  • Nils Fischer & Timbazo – Rumberos A Monton (2015)
  • Tibor Kerekeš, Lojze Krajnčan & Slovenian Philharmonic Orchestra – Meeting (2014)
  • BassBrawl Concert at the Mullerpier #4 (2014)

Trenutno največ časa nameni svojemu projektu Albert Kerekeš & The Story Twisters, s katerim je posnel prvenec leta 2019. Vso glasbo na plošči je napisal sam.

ALBERT KEREKEŠ POUČUJE

Saksofon

Učenje saksofona je primerno za otroke in odrasle. Edini pogoji so, da ima otrok dobro razvite zobe in kapaciteto pljuč, ter da z rokami doseže vse tipke.

0
let
0
glasbil
0
učiteljev
0
učencev

OBVESTILA IN ZANIMIVOSTI

Naročite se na obvestila in zanimivosti naše glasbene šole.

Go to Top